• 📌 YASAL UYARI : Forumunda yer alan bilgi, yorum ve tavsiyelerin hiçbiri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetlerini aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar, dijital varlık, kripto para borsaları v.b. kurumlarla müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi adı altında yürütülmektedir. Burada yer alan tüm bilgi, belge, yorum, tavsiye, analizler, haber ve yazılar forum üyelerinin kişisel görüşlerinden ibarettir. Bu nedenle forum içeriklerinde yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı alınması tercih ve beklentilerinize uygun olmayabilir.

    📌 ALTIN ÖĞÜT : Forum sitemizde okumuş olduğunuz bilgiler fikir verme amacı güttüğünü unutmayın! Edindiğiniz bilgileri akıl ve mantık çerçevesinde değerlendirmeniz size kazandırır aksi taktirde doğacak olan her türlü sonuçtan kriptokulis.com sorumluluk kabul etmez.

DUMP & PUMP NEDİR İŞTE ATANOMİSİ



Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
5
Beğeniler
4
Puanları
3
#1
Pump And Dump Nedir?
Screen-Shot-2018-02-05-at-18.29.19.png
Screen-Shot-2018-02-05-at-18.16.43.png
5 February 2018


Sanal Para piyasalarındaki yasal eksiklikler, kimilerimiz için avantajlı bir yatırım pazarı olsa da, online suçların da önünü açabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Youtube, reklamın görüntülenmesiyle bile cihazınıza girebilen madencilik virüslerinden birini tespit ederek bloke ettiğini açıklamıştı. Facebook ise, kötü niyetli uygulamlarla ilgili gelen şikayetlerden ötürü, içeriğinde, ICO, Blockchain ve ya herhangi bir sanal para geçen postları reklamlandırmayacağını yayınladı. Twitter’da da birçok hesabın, kullanıcıları kandırarak ödeme aldığı konusuna haberleri gördük. Tabii bu konuların temelinde, bilinçsizce kolay yoldan köşeyi dönme düşüncesi var. Son zamanlarda ülkemizde de meşhur olan, yeni bir dolandırıcılık yöntemi de Pump and Dump mıdır?
Pump and Dump nedir?
Sanal paralar yeni yeni meşhur olduğu için hali hazırda bir çok terim herkes tarafından kabul gören şekilde Türkçeleştirilemedi. Umarız birden bire “çok alımgaçlı para transfergeçi” gibi çevirilere denk gelmeyiz. Kısa yoldan köşeyi dönme arzusuyla internetin derinlerine düşen kullanıcılar, çok cazip teklifler ile karşılaşabiliyor. 1$’lık bir Hash yatırımını bir senede 1000$ yapabileceğiniz şeklinde reklamlardan öte, bazı sanal paralara yapılacak toplu alım-satım işlemlerinden para kazanabiliriz gibi teklifler de mevcut. İşte bir araya gelerek, herhangi bir sanal parayı bir anda alıp, fiyatını yükselttikten sonra satış yapma işlemine, yani önce şişirip, sonra patlatma işlemine Pump and Dump deniyor.
Pum and Dump nasıl çalışıyor?
Bildiğiniz gibi her gün piyasaya arz edilen coinler sayesinde, artık 1500 civarında sanal paranın işlem gördüğü bir sanal para piyasasına sahibiz. Özellikle piyasaları detaylı incelediğimizde 1500-200$ civarında piyasa hacmi olan yeni ve gelişmekte olan sanal paralar görebiliyoruz. Sanal para piyasalarında fiyat artışlarını en çok etkileyen husus, o sanal paranın pazar hacmine nakit girişi olduğu için, bazı gruplar önceden anlaşarak bazı paralara yüksek tutarlar ile yüklenip, daha sonrasında satarak anlık gelir elde edebiliyorlar.

Son 1 saatte %13 yükselen Tristar Coin in işlem hacmine dikkat!
Teoride sistem çok mantıklı. Tüm dünyada bu işlemler için, WhatsApp, Discord ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarında organize olan gruplar mevcut. Bu gruplarda organize edilen etkinlikler ile tüm üyeler önceden belirlenen bir sanal paraya anlık bir yatırım yapıyorlar ve hep beraber köşeyi dönüyorlar, MI ACABA? Yani işin derinliklerine inildiğinde, pratikte, sıradan bir kullanıcının bu sistemle para kazanması mümkün mü?
Bu tarz grupların dinamik ve yapılarıyla ilgili Bitfalls, Pump & Dump Gruplarının Anatomisi diye bir makale ile incelemiş. Görsellerini sizin için Türkçeye çevirdik. Bitfalls der ki;
Çekirdek katmanın üyeleri bir coin üzerinde anlaşmaya varır ve dış halkadakileri bu konuda bilgilendirir. Çekirdek katın içinde bile, genellikle birkaç seviye vardır – örneğin giriş ücreti ödenen (ortalama 1 – 10 BTC), genel olarak bilgilerini diğerlerine göre 5-6 saniye alır. Parayı daha düşük bir fiyata satın almak için bolca zaman var. Diğerleri sonradan katılırlar ve yalnızca 10-30 saniye sonra dış jantlar hangi paranın aldığını bulur ve hardcore alışverişe girerler. Başarılı alım satım yüzdesi grubun çekirdeğinden uzaklaştıkça azalır (Bknz; Resim 1). Bu durum, manipülasyonu planlayan organizatörlerden başka kimseye gerçek bir kar bırakmaz. Sonuç itibariyle hangi paranın ne zaman alınacağını ve ne zaman satılarak takas yapılacağını sadece onlar bilir.

Şöyle bir toparlayacak olursak, Sistem içeriden dışarı doğru bilinçli bir manipülasyon oluşturularak çalışmaktadır. En son gelen ve grupta yeni olan katılımcılar, günün sonunda planın bir parçası olarak zarar etmezler ise şanslı olarak günü tamamlarlar. Onların yatırımlarıyla artan tutarlar, ilk satışı yapan organizatörlere ödenmiş olacağı için, aslına bakarsanız, pump and dump sayesinde, Duyup Gelen Gariban Dış Grupların yatırımları gönüllü yatırımları sayesinde hiç edilmektedir.

Resim 2’de görüldüğü gibi, önceden beri grup içerisinde yer edinen ve Organizatörlerle yakın bir ilişki kurarak gruba tanıdıklarını davet edenler dışında kalan halkanın tamamını Dump And Pump Kurbanları olarak nitelendirebiliriz. Bir rock grubu ismi gibi görülse de, kurbanlar bir iki kez bilinçli olarak kazandırıldıktan sonra, bir sonraki işlemlerde hem daha yüklü yatırımlarla işleme katkı sağlarken, aynı şekilde bir saadet zinciri gibi, yeni üyeler getirmektedir.
Günün sonunda unutulmamalıdır ki, hali hazırda eksik olan yasal düzenlemeler, sanal para piyasalarında karlılığa yol açtığı kadar, zarar ile de sonuçlanan hamlelere sebep olabilir.

Şu an da geleneksel piyasalarda, P&D işlemleri yasa dışı sayılıyor ve hapis cezasına varan cezalandırmalar mevcut. Sanal para piyasaları da hızlıca düzenlenecek gibi göründüğü için, dikkatli olmakta, ve hızlıca para kazanayım derken, mağdur olmamakta fayda var.

Kapak Resim Kaynak: Bitcointalk
 

En beğenilen konular

Forum istatistikleri

Konular
3,521
Mesajlar
7,345
Kullanıcılar
2,400
Son üye
cbre1