• 📌 YASAL UYARI : Forumunda yer alan bilgi, yorum ve tavsiyelerin hiçbiri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetlerini aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar, dijital varlık, kripto para borsaları v.b. kurumlarla müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi adı altında yürütülmektedir. Burada yer alan tüm bilgi, belge, yorum, tavsiye, analizler, haber ve yazılar forum üyelerinin kişisel görüşlerinden ibarettir. Bu nedenle forum içeriklerinde yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı alınması tercih ve beklentilerinize uygun olmayabilir.

    📌 ALTIN ÖĞÜT : Forum sitemizde okumuş olduğunuz bilgiler fikir verme amacı güttüğünü unutmayın! Edindiğiniz bilgileri akıl ve mantık çerçevesinde değerlendirmeniz size kazandırır aksi taktirde doğacak olan her türlü sonuçtan kriptokulis.com sorumluluk kabul etmez.

Blockchain (Blok Zincir) Teknolojisi Nedir? Blockchain Nasıl Çalışır?



Katılım
5 Ağu 2021
Mesajlar
4
Beğeniler
1
Puanları
3
Konum
İstanbul
#1


Herhangi bir merkeze ya da otoriteye ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtık ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisine blockchain ya da Türkçe anlamı ile blok zinciri denir. Blockchain teknolojisi gerçek anlamda hayatımıza 2008 yılında Bitcoin ile giriş yaptı.
Blockchain Teknolojisinin Doğuşu
İlk kripto para olarak bilinen Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto adlı kişi ya da grup tarafından blockchain teknolojisi ile tanıtıldı. Aslında blockchain teknolojisinin temeli 1992 yılında kriptografi uzmanları Stuart Haber ve Scott Stornetta tarafından yapılan çalışmalarla atılmıştır. Geriye gidildiğinde 1992 yılında bu teknolojinin kullanılmaya başlanıldığı bilgisi olsa dahi, aktif olarak insan hayatına dahil olması Bitcoin ile beraber 2008 yılındadır.

Blockchain teknolojisinin ortaya çıkmasının bir çok nedeni olduğunu söyleyebiliriz. 2008 yılında ABD ekonomisinin en büyük finansman kuruluşlarından Lehman Brothers’ın iflası ile başlayan süreç, insanların işsiz kalması ile bankalara olan borçlarını ödeyememesi ve Mortgage krizi patlak vermesi ile beraber insanların bankalara karşı tavırlı duruşlarına sebep oldu. Bu sebeplerin ortaya çıkardığı en önemli mesaj, aracıların olmadığı bir ekonomi yapısı kurmak oldu.

Blockchain sistemi kullanıcıya zaman kısıtlaması olmadan 7 gün 24 saat para gönderme ve alma imkanını çok düşük ücretler karşılığında sunuyor. Kişi ve kurumlara aynı zamanda kendi kaynaklarını üretme imkanı sunmaktadır. Ayrıca devletlerin para basma maliyetleri ortadan kaldıran bu sistem oldukça verimlidir. Kağıt, mürekkep, özel filigran ve özel güvenlik önlemlerine gerek olmadığı bu sistemin maliyeti oldukça düşüktür. Aynı zamanda geriye dönük olarak para takibi oldukça kolay ve kesin sonuçlara dayanmaktadır.

Dijital paraların toplam arz miktarı her biri için ayrı ayrı olarak belirlenmiştir. Bu durumun amacı ekonomide olan dalgalanmaların ortaya çıkardığı enflasyon ve devalüasyon risklerini ortadan kaldırmaktır. Bu neden bile blockchain teknolojisinin neden kullanılması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Blockchain Nedir ve Güvenli midir?
Dağıtık ağ üzerine işlenen veriler geriye dönük olarak düzeltilememektedir. Geleneksel veri tabanlarından farklı olarak ileriye dönük dijital verileri işleyerek ağ içerisinde kayıt altına alır.

Her blok, bir defterin sayfasını temsil eder. Her sayfa işlendikçe yeni bloklar açılır ve dijital kayıt devam eder. Geriye dönük olarak kontrol mekanizması hatasız çalışır. Düzenleme ve veri değiştirme işlemleri oldukça maliyetli ve imkansıza yakındır.

Her blok bir önceki bloğun özel kodu (Hash) olan değeri içerisinde barındırır. Böylece bir bloğu değiştirmek için ilk bloğa kadar değişiklikleri düzenlemeniz gerekir. Oldukça zor olan bu işlem diğer kullanıcılar tarafından işlem yapıldıkça blok oluşturulacağı için zaman ve maliyeti artıracaktır. Bu nedenle bloklar içerisinde sahtekarlık yapılamayacağından emin olunur.

Blockchain teknolojisi dağıtık bloklardan oluştuğu için şeffaf ve oldukça güvenlidir. Blok içerisindeki verilerde tutarsızlık olması durumunda sistemdeki bilgisayarların içerisindeki verilerden en çok olan yani %51 oranını sağlayan veri doğru kabul ediliyor. Buna bağlı olarak veri değişikliği yapmak için dağıtık durumda bulunan tüm verinin %51’ini değiştirmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yapmak oldukça maliyetli ve kesin sonuç vermeyeceği için denemek bile sadece zaman kaybı olacaktır.

Paritex Android ve iOS Mobil Uygulamasını Hemen İndirin.

paritex.com
Paritex Destek : destek@paritex.com
Telegram Kanalı : https://t.me/paritexexchange
 

En beğenilen konular

Forum istatistikleri

Konular
3,490
Mesajlar
7,310
Kullanıcılar
2,332
Son üye
rideez1